
Δεδομένα από παραστάσεις και ιερογλυφικά αλλάζουν τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της Αιγυπτιακής Ιστορίας
Ένας Αυστραλιανός Αιγυπτιολόγος έχει μελετήσει τους τάφους του απέραντου νεκροταφείου στη Giza και ξαναγράφει την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου. Ο καθηγητής Naguib Kanawati του Αυστραλιανού Κέντρου Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο Macquarie, έχει καταγράψει και ερμηνεύσει παραστάσεις και ιερογλυφικά που εξιστορούν κατά γράμμα τις ζωές των κυβερνητικών ανώτερων υπαλλήλων, των ιερέων και των γραφειοκρατών μέχρι την 4η Δυναστεία, τότε δηλαδή που κατασκευάστηκαν οι Μεγάλες Πυραμίδες. Αν και πολλές από τις παραστάσεις και τα ιερογλυφικά είχαν ήδη καταγραφεί στην αρχή του τελευταίου αιώνα, ο καθηγητής Kanawati έχει ανακαλύψει πολλά λάθη. Είπε ότι έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι ένα διάσημο γερμανικό κείμενο, παραδείγματος χάριν, το οποίο ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό ως η “Βίβλος της Αιγυπτιολογίας”, ήταν γεμάτο ανακρίβειες.
Ένα από τα σημεία στα οποία εστιάστηκε η μελέτη του καθηγητή Kanawati είναι οι ζωές των αποκαλούμενων “Viziers”. Οι Viziers κατείχαν την υψηλότερη θέση στο Αιγυπτιακό διοικητικό σύστημα. Το όνομα είναι τουρκικό και σημαίνει “το δεξί χέρι του βασιλιά”. Αυτοί οι ανώτεροι υπάλληλοι ήταν το αντίστοιχο ενός δημόσιου υπάλληλου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρούσαμε πως στην 5η δυναστεία, περίπου το 2550 π.χ., η θέση του Vizier, που κάποτε κατείχαν αποκλειστικά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, προσφερόταν σε άλλα άτομα, ανώτερης τάξης, ανάλογα με την αξία τους. Εντούτοις, λέει ο καθηγητής Kanawati, η μελέτη τεσσάρων γενεών της 5ης Δυναστείας των Viziers, έχει αποκαλύψει ότι καμμία από αυτές δεν προήλθε από τη Βασιλική οικογένεια.
“Αυτό είναι μία σημαντική αλλαγή στην κατανόηση της αιγυπτιακής κοινωνίας. Ίσως υπήρξε κάποια αξία για τους Viziers, αλλά η Βασιλική οικογένεια δεν ήταν απόλυτα ανοιχτή σε όλους τους ανώτερους υπαλλήλους”, λέει ο καθηγητής Kanawati. Επίσης υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα για τους Viziers και τους άλλους ανθρώπους των ανώτερων κλάσεων της Αιγύπτου, που ήταν πολυγαμικοί. Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι μόνο ο Φαραώ επιτρεπόταν να έχει πολλές γυναίκες και ότι αυτό ήταν ένα προνόμιο που του χορηγήθηκε επειδή θεωρούταν θεότητα. Ο καθηγητής Kanawati λέει ότι προκειμένου να καθοριστεί η έκταση της πολυγαμίας στην αιγυπτιακή κοινωνία, είναι σημαντικό να επανεξεταστούν οι τάφοι των υπαλλήλων χαμηλότερης τάξης. Τα δεδομένα από τις ζωές των απλών ανθρώπων χάθηκαν σχεδόν για πάντα επειδή οι τάφοι τους είναι ανύπαρκτοι στο νεκροταφείο της ερήμου.
Οι παραστάσεις από τις μελέτες του καθηγητή Kanawati, περιέχουν συχνά ιδιαίτερες λεπτομέρειες που πρέπει να αντιγραφούν σχολαστικά. Τα προκύπτοντα σχέδια ελέγχονται για την ακρίβειά τους, συγκρινόμενα με τα πρωτότυπα από δύο ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Kanawati, πριν σταλούν στο πανεπιστήμιο Macquarie. Εκεί φωτογραφίζονται, μελετώνται ψηφιακά και ερμηνεύονται. “Έχω την υποψία πως πριν από 100 χρόνια, οι αρχαιολόγοι και οι αιγυπτιολόγοι στηρίχθηκαν σε σχέδια από σχεδιαστές και παλαιές φωτογραφίες που λήφθηκαν στο πεδίο και τις συμπεριέλαβαν στη βιβλιοθήκη. Το πιο πιθανό είναι να έχουν αντιγραφεί στο πεδίο λανθασμένα. Δεν σκοπεύω να αλλάξω την ιστορία της Αιγύπτου. Απλά θέλω να προσπαθήσω να τη διορθώσω. Ίσως αρκετοί διαφωνήσουν με τις ερμηνείες μου, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν τις φωτογραφίες μου”, λέει ο καθηγητής Kanawati.
Υποστηρίζει ότι οι αιγυπτιακές αρχαιολογικές αρχές δεν επιτρέπουν περαιτέρω ανασκαφές, έως ότου να καταγραφούν και ερμηνευθούν ακριβέστερα οι παραστάσεις και τα ιερογλυφικά που ήρθαν στο φως ήδη. “Οι αρχαιολόγοι είναι γρήγοροι στην ανασκαφή αλλά αργοί στην έκδοση αποτελεσμάτων. Κάποιος έκανε ανασκαφές για 35 χρόνια και πέθανε χωρίς να εκδόσει τίποτα. Ποιός ωφελήθηκε τελικά από αυτή την εξέλιξη;”, είπε ο καθηγητής Kanawati. “Εργάζομαι στην Αίγυπτο από το 1979 και δεν έχω επιστρέψει ποτέ χωρίς να εκδώσω τα αποτελέσματα των προηγούμενών μου ανασκαφών”. Έτσι εξηγούνται τα 35 βιβλία που έχει εκδώσει τα τελευταία 22 χρόνια, με ένα ακόμα να βρίσκεται υπό έκδοση για τον Οκτώβρη.
.
Links:
http://www.abc.net.au/science/news/stories/s570155.htm
Australian Centre for Egyptology
Macquarie University
The Viziers of Ancient Egypt
Links:
http://www.abc.net.au/science/news/stories/s570155.htm
Australian Centre for Egyptology
Macquarie University
The Viziers of Ancient Egypt
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου