Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Θα βρεθεί το σωματίδιο HIGGS;

.
Ενθουσιασμός στη Cern λόγω πιθανού εντοπισμού του σωματιδίου Higgs


Επιστήμονες στη Cern βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό ενός από τα πιο μυστηριώδη και σημαντικά σωματίδια για την κατανόηση της φύσης, του Higgs, το οποίο θεωρείται υπεύθυνο για την πιο θεμελιώδη ιδιότητα όλων των στοιχειωδών μερών της ύλης, τη μάζα τους.

Οι ερευνητές στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό επιταχυντή στη Cern, κοντά στη Γενεύη, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι παρατήρησαν μία σειρά από γεγονότα, τα οποία εμπεριέχουν ενδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου Higgs. Ο δρ. Κρις Τάλι από το Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον δήλωσε σε ομιλία του μπροστά σε εκατοντάδες φυσικούς ότι και τα τέσσερα πειράματα που διεξάγονται στο μεγάλο επιταχυντή LEP (Large Electron Positron collider) αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία για την ύπαρξη του Higgs, όπως μετέδωσε το BBC την Πέμπτη. Το συγκεκριμένο σωματίδιο, το οποίο είναι μποζόνιο, προβλέφθηκε θεωρητικά πριν από 30 χρόνια από το Βρετανό φυσικό Higgs, ο οποίος θεώρησε ότι τα υπόλοιπα σωμάτια, όπως το ηλεκτρόνιο, “κολυμπούν” στη θάλασσα των Higgs και αναγκάζονται να “καθυστερήσουν”. Αυτή η καθυστέρηση ή αδράνεια είναι η ιδιότητα εκείνη των σωματίων που ονομάζουμε μάζα. Η σχετική αναζήτηση έχει διαρκέσει πάνω από μία δεκαετία, και μόνο με τις υψηλές ενέργειες που φτάνουν οι σημερινοί επιταχυντές είναι δυνατός ο εν λόγω εντοπισμός. Τα ευρήματα των επιστημόνων δεν θεωρούνται ακόμη οριστικά, αποτελώντας μόνο πρώτες ενδείξεις. Ανάλογα πειράματα είναι πιθανόν να λάβουν χώρα και στον επιταχυντή του εργαστηρίου Fermilab, που βρίσκεται κοντά στο Σικάγο.

Σύνδεσμοι:

All about CERN… in 7 questions!

Γνωριμία με το ΤΕΡΑΣ

Το CERN σε 2 λεπτά

Η ελληνική συμμετοχή στο CERN (pdf)

Στη θέση του το τελευταίο κομμάτι του LHC (01.03.2008)

.
. Προσωρινός απολογισμός…
.
Μέχρι σήμερα οι φυσικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν το ΠΩΣ δουλεύει η φύση, ποιοι είναι οι φυσικοί νόμοι. Έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο όπου όλα (;) τα φαινόμενα βρίσκουν ικανοποιητική περιγραφή εξηγούνται από το (Standard Model) Καθιερωμένο Πρότυπο. Αλλά γιατί οι νόμοι είναι αυτοί πού είναι; Θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί; Μπορούμε να φτιάξουμε κόσμους με διαφορετικούς φυσικούς νόμους;

Σε αυτή την προσπάθεια, η φυσική υψηλών ενεργειών έπαιξε ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η πρόοδος της επιστήμης ήταν το αποτέλεσμα μίας σονάτας μεταξύ θεωρίας και πειράματος όπου τα θεωρητικά μοντέλα βρίσκουν πειραματική επιβεβαίωση και γίνονται αποδεκτά ή αλλιώς απορρίπτονται. Στην πειραματική διαδικασία, από την άλλη πλευρά, πάρα πολλές φορές τα δεδομένα ωθούν την θεωρία σε καινούργιες κατευθύνσεις.
.
Γκιάλας Ιωάννης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 17 Ιουνίου 2006


Περισσότερα εδώ:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΥΨΗΛΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ - ΜΕΘΟΔΟΙ και ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ppt)

.

~~~~

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: