Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Kαύσιμα από το νερό και τον ήλιο

Του Ε. ΜΩΡΑΙΤΗ
.
.
Τα διεθνή προβλήματα που προκαλούνται από τις διαμάχες αναφορικά με τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων του «μαύρου χρυσού», οι αναταραχές που φέρνει αυτό στην παγκόσμια οικονομία καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος, ανάγκασαν τους ειδικούς να στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας. Από τις ποιο γνωστές - ήπιες - πηγές ενέργειας είναι η ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, η ενέργεια κυμάτων, η παραγωγή BIODIESEL από βιομάζα κ.λ.π.

Στον τομέα αυτό της τεχνολογική έρευνας, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της μια ελληνική πρωτοβουλία η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί επαναστατική.

Πρόκειται για την τεχνολογία Hydrosol, που επινοήθηκε από Έλληνες επιστήμονες και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με Βρετανούς, Γερμανούς και Δανούς εταίρους, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου και η οποία μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαετία να αλλάξει άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού στο τεράστιο θέμα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Αυτό, μπορεί να επιταχύνει την αποδέσμευση από το πετρέλαιο κι άλλες ρυπογόνες καύσιμες ύλες, αφού οι ανάγκες σε πρώτες ύλες για αυτή τη μέθοδο είναι μηδαμινές: τα μόνα που χρειάζεται για να μας δώσει υδρογόνο, είναι ήλιος και νερό...
.

.

Μια μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον


Η ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο - που ήταν και ο συντονιστής του έργου - ανέπτυξε έναν καινοτομικό ηλιακό αντιδραστήρα, για την παραγωγή υδρογόνου από υδρατμούς, ο οποίος μοιάζει με τον γνωστό μονολιθικό καταλυτικό μετατροπέα των αυτοκινήτων.

Άλλωστε, η ίδια ομάδα θεωρείται «εξπέρ» στους μονολιθικούς αντιδραστήρες και τη σύνθεση καταλυτικών νανο-σωματιδίων, πρωταγωνιστώντας την τελευταία ενδεκαετία σε πλήθος διεθνή και εγχώρια ερευνητικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η μοναδικότητα της μεθόδου τους οφείλεται στο συνδυασμό ιδιαίτερα ενεργών νανο-δομημένων υλικών και την εναπόθεσή τους σε ειδικούς πυρίμαχους κεραμικούς μονολιθικούς αντιδραστήρες, με υψηλή ικανότητα απορρόφησης ηλιακής ενέργειας.

Δείτε εδώ το σχετικό video καθώς και αναλυτικές πληροφορίες

.

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα:

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: