Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Τεχνολογία WiMax

.

Στο κοντινό μέλλον, πολλές φορητές συσκευές θα υποστηρίζουν το WiMax
Associated Press
.
.
Γενεύη: Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ αναγνώρισε τα ασύρματα δίκτυα μεγάλη εμβέλειας WiMAX ως τμήμα του παγκόσμιου στάνταρντ για τις φορητές τηλεπικοινωνίες, σε μια απόφαση που πιθανότατα θα ενθαρρύνει τη διάδοση της τεχνολογίας.

Η απόφαση αναμένεται να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να σπρώξει προς τα κάτω το κόστος του εξοπλισμού για τους χρήστες, εκτιμούν παράγοντες της βιομηχανίας. Στο μέλλον η τεχνολογία WiMax θα μπορούσε να υποστηρίζεται ακόμα και από κινητά τηλέφωνα.

Το WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access ή Παγκόσμια Διαλειτουργικότητα για Πρόσβαση Μικροκυμάτων) προσφέρει ασύρματη σύνδεση με ταχύτητα 70 Megabit/sec -μεγαλύτερη από τα περισσότερα επίγεια δίκτυα- σε αποστάσεις έως και 30 χλμ.

Η απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η Διεθνής Ένωση σημαίνει ότι η περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που έχει αφιερωθεί για άλλες ασύρματες τεχνολογίες στο πρότυπο IMT-2000 μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και για δίκτυα WiMax.
Περισσότερο οφελημένες από την έγκριση είναι οι εταιρείες που υποστήριξαν πρώτες την τεχνολογία, όπως οι Intel, Samsung, Motorola και Nokia.

Το 2008 η Intel θα λανσάρει τσιπ για φορητούς υπολογιστές, τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές που υποστηρίζουν ταυτόχρονα δίκτυα Wi-Fi και WiMax.

Πηγή: Pathfinder
.
.
***
.
Τι είναι το WiMax;
.
Βασισμένη στο standard ΙΕΕΕ 802.16, η τεχνολογία WiMAX (Worldwide Interoperability Microwave Access) έρχεται να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις ασύρματες συνδέσεις και τις μεγάλες ταχύτητες των ενσύμαρτων συνδέσεων. Συχνά αποκαλείται Wireless Broadband γιατί υπόσχεται ταχύτητες αντίστοιχες με ADSL, Cable και T1 χωρίς καλώδια, σε μακρυνές αποστάσεις.

Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας WiMAX

Μέχρι την τελική κάλυψη πόλεων, απομακρυσμένων τοποθεσιών ή περιοχών με γεωγραφικές ιδιατερότητες, το WiMAX υπόσχεται να καλύψει τα κενά που ήδη υπάρχουν στις ενσύρματες συνδέσεις αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Χαρακτηριστικό της τεχνολογίας είναι ότι μόνο ένας σταθμός (κεραία) WiMAX μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα συνδέσεις σε αρκετούς συνδρομητές ή επιχειρήσεις με ταχύτητες T1 ενώ παράλληλα να εξυπηρετεί πλήθος συνδέσεων με ταχύτητες ADSL ή Cable. Το πρακτικό αποτέλεσμα της δυνατότητας αυτής, είναι η διάθεση πολλών ασύρματων συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων με μειωμένο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Το μέλλον της τεχνολογίας WiMAX

Η δοκιμαστική εγκατάσταση σταθμών WiMAX έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται η επέκταση των δοκιμών και της διάδοση της τεχνολογίας. Οι αισιόδοξοι κάνουν αναφορές για το 2006 και πέρα αλλά φαίνεται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια μέχρι την εκτεταμένη διάδοση του standard και το άνοιγμα στην αγορά.

Τα μελλοντικά laptop (Intel Centrino WiMAX) και πιθανώς τα κινητά τηλέφωνα και PDA θα υποστηρίζουν την τεχνολογία WiMAX βασισμένα σε συμβατό με το standard ΙΕΕΕ 802.16e hardware, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με το WiFi και το standard 802.11.

Θέματα υγείας με την τεχνολογία WiMAX

Όπως για κάθε ασύρματη τεχνολογία, εκφράζονται φόβοι για τις παρενέργειες της ακτινοβολίας στον άνθρωπο, που ελπίζω να είναι μικρές.
.
.

Πληροφορίες για την τεχνολογία WiMAX

Επιπλέον πληροφορίες για την τεχνολογία WiMAX μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:
.

.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: