Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Οι χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία

Όταν η μητέρα Φύση ξεσπάει την οργή της, η ανθρωπότητα φαίνεται μπροστά της αδύναμη και υποταγμένη. Κυκλώνες, τσουνάμι, σεισμοί και ηφαίστεια μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ τις περισσότερες φορές ο τελικός απολογισμός των νεκρών παραμένει στην πραγματικότητα άγνωστος.
.
.
Σήμερα, μας δίνεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε τις σύγχρονες με τις ιστορικές καταστροφές και να δημιουργήσουμε μία λίστα με τις χειρότερες και φονικότερες από αυτές. Έναυσμα για τη δημιουργία αυτής της λίστας αποτελούν τα εξής:
.
Η απώλεια μίας ζωής μπορεί να είναι η πιο τραυματική και δραματική πλευρά ενός φοβερού γεγονότος, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρόσφατου καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ, ενώ το οικονομικό κόστος και η ολοκληρωτική ισοπέδωση μπορεί να είναι η πιο σημαντική κατάληξη ενός άλλου, όπως στην περίπτωση του τυφώνα Άντριου το 1992.
.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε δραματικά τον περασμένο αιώνα και ένα τεράστιο ποσοστό αυτού ζει κοντά σε επικίνδυνες ακτογραμμές, με αποτέλεσμα οι παράκτιες καταιγίδες και τα τσουνάμι να σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους σήμερα απ'Α ότι στο παρελθόν.
.
Τέλος, οι καταγραφές των γεγονότων τα παλιότερα χρόνια είναι λιγότερο ακριβείς σε σχέση με τις σημερινές.
.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, παρουσιάζουμε τις 15 μεγαλύτερες καταστροφές όλων των εποχών, σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, χωρίς όμως να γίνεται σύγκριση μεταξύ τους για το ποια ήταν η χειρότερη. Αναγνωρίζουμε πως η λίστα δίνει μεγαλύτερο βάρος στις πιο σύγχρονες καταστροφές και ότι ίσως να υπάρχουν άλλες –τόσο σύγχρονες όσο και παλαιότερες- που ενδεχομένως να υποσκέλιζαν κάποιες από αυτές που αναφέρουμε εδώ.
.
Μάιος 2008 – Ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ναργκίς παραμένει ακόμα απροσδιόριστος (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τους 22.000 νεκρούς και συνεχώς ανεβαίνει). Μη έχοντας μέρος να προστατευτούν, οι κάτοικοι των ορυζώνων της Μιανμάρ στην κυριολεξία παρασύρθηκαν από τον φονικό κυκλώνα.
.
8 Οκτωβρίου 2005 – Ο σεισμός των 7.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώνει πάνω από 40.000 ανθρώπους στο Πακιστάν. Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη επειδή ο σεισμός σημειώθηκε πολύ κοντά στην επιφάνεια της Γης.
.
Αύγουστος 2005 – Ο τυφώνας Κατρίνα σκοτώνει πάνω από 1.800 ανθρώπους και γίνεται ο φονικότερος και καταστροφικότερος τυφώνας στην ιστορία των Η.Π.Α. Περισσότερο από κάθε άλλη καταστροφή στις Η.Π.Α. τις τελευταίες δεκαετίες, ο τυφώνας Κατρίνα συνεχίζει να ταλαιπωρεί ακόμα και σήμερα τους κατοίκους της Νέα Ορλεάνης και πολλών ακόμα παράκτιων περιοχών, που προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
.
26 Δεκεμβρίου 2004 – Ο μεγέθους 9.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό προκαλεί το τεράστιο τσουνάμι της Σουμάτρας και σκοτώνει πάνω από 225.000 ανθρώπους. Το τσουνάμι χτύπησε μία ευρεία περιοχή και σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλη σύγχρονη καταστροφή.
.
1992 – Ο τυφώνας Άντριου σκοτώνει 26 ανθρώπους αλλά προκαλεί τεράστιες ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων, που φτάνουν τα 25 δισεκατομμύρια Ευρώ. Πρόκειται για την πιο «ακριβή» φυσική καταστροφή στην ιστορία των Η.Π.Α.
.
1985 – Το ηφαίστειο Nevado del Ruiz στην Κολομβία εκρήγνυται και σκοτώνει 25.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν στο λαχάρ (μείγμα λάσπης, βράχων και τέφρας).
.
1976 – Ο σεισμός στην πόλη Τάνγκσαν της Κίνας, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με τον ακριβή αριθμό να παραμένει ακόμα και σήμερα απροσδιόριστος και να κυμαίνεται μεταξύ 255.000 και 655.000. Ο σεισμός αυτός ήταν ο φονικότερος του 20ου αιώνα.
.
1931 – Ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα ξεχειλίζει και σκοτώνει γύρω στο 1.000.000 με 3.700.000 ανθρώπους, θάνατοι που προκλήθηκαν από πνιγμό, ασθένειες, την πείνα και την ξηρασία που ακολούθησαν. Ο ίδιος ποταμός είχε ξαναξεχειλίσει το 1887, έχοντας σχεδόν τον ίδιο τραγικό απολογισμό θυμάτων.
.
1815 – Το ηφαίστειο Tambora στην Ινδονησία εκρήγνυται και 80.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της επακόλουθης πείνας.
.
1811-12 – Οι τρεις σεισμοί στη Νέα Μαδρίτη του Μισούρι θεωρούνται από τους ισχυρότερους αλλεπάλληλους σεισμούς στην καταγεγραμμένη ιστορία των Η.Π.Α. Με μεγέθη που ξεπερνούσαν τους 7.8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οι σεισμοί έγιναν αισθητοί μέχρι τη Βοστώνη. Δεν σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές, επειδή η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη, αλλά οι σεισμοί αυτοί λειτούργησαν ως τρομακτική υπενθύμιση του πόσο αλλοπρόσαλλη είναι η φύση και ως ανησυχητική προφητεία για το τι μπορεί να συμβεί στις μέρες μας που η περιοχή είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη.
.
1737 – Ένα συμβάν στην Καλκούτα της Ινδίας σκοτώνει 300.000 ανθρώπους. Αρχικά υπέθεσαν ότι πρόκειται για σεισμό αλλά σήμερα οι επιστήμονες κλίνουν περισσότερο στην άποψη του τυφώνα.
.
1556 – Ένας σεισμός στην επαρχία Σάανξι τις Κίνας σκοτώνει 830.000 ανθρώπους. Κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος του σεισμού.
.
1330-1351 – Ο Μαύρος Θάνατος ή αλλιώς Βουβωνική Πανώλη, μία επιδημία που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis, σκοτώνει γύρω στα 75.000.000 ανθρώπους, αφανίζοντας σχεδόν το 30 με 60% του πληθυσμού της Ευρώπης.
.
1138 – Ένας σεισμός στην πόλη Αλέπο της Συρίας προκαλεί το θάνατο 230.000 ανθρώπων. Το Αμερικανικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έχει καταχωρίσει τον συγκεκριμένο σεισμό στην τέταρτη θέση της λίστας με τους φονικότερους σεισμούς όλων των εποχών.
.
1500 π.Χ περίπου – Το νησί Στρογγυλή στη Μεσόγειο εκρήγνυται και ένα τεράστιο τσουνάμι αφανίζει τον Μινωικό Πολιτισμό. Στο σημείο που υπήρχε η Στρογγυλή, σήμερα βρίσκεται η Σαντορίνη, ενώ ο Πλάτωνας θεωρεί πως στο σημείο εκεί βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα.
.
Live Science (Pathfinder)
.
.

.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: