Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Βιονικό μάτι - Η ελπίδα για τους τυφλούς

.
Ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, έρχεται να δώσει το πρώτο βιονικό μάτι, που παρουσιάστηκε στις Η.Π.Α.
.
.
Το βιονικό μάτι τοποθετείται σε συγκεκριμένα γυαλιά, στα οποία υπάρχει ειδική μικροκάμερα. Η κάμερα αυτή συλλαμβάνει εικόνες, τις οποίες μετατρέπει αμέσως σε ηλεκτρονικό σήμα. Το σήμα αυτό μεταδίδεται ασύρματα σε ειδικό chip, που εμφυτεύεται πίσω από τον οφθαλμικό βολβό. Τα ηλεκτρόδια που περιλαμβάνει το chip αποκρυπτογραφούν το σήμα, που κατόπιν μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα, που θα περάσει από τα νεύρα στον εγκέφαλο. Eν ολίγοις, το εμφύτευμα (που θεωρείται και βιονικό μάτι) διαπερνά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, στα οποία υπάρχει πρόβλημα, και ερεθίζει όποια από αυτά έχουν ακόμη -έστω και ελάχιστη- ζωή.
.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Los Angeles εργάζονταν πάνω σε 60 ηλεκτρόδια. Τα τωρινά δεδομένα μιλούν για 1.000 ηλεκτρόδια, που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων, που αδυνατούν να δουν έστω και τα πιο απαραίτητα πράγματα.
.
Για το θέμα μίλησαν διακεκριμένοι καθηγητές, σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Ανάμεσά τους και ο Gislin Dagnelie, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins: "Το εμφύτευμα περιλαμβάνει μικροσκοπικά ηλεκτρόδια. Έστω και ένα από αυτά εάν λειτουργήσει, ο ασθενής μπορεί να δει", δήλωσε ο καθηγητής οφθαλμολογίας.
.
Προς το παρόν, όσοι ασθενείς έχουν βάλει το μάτι μπορούν να δουν αχνά και αμυδρώς σκοτεινά. Ωστόσο, δεν παύουν να βλέπουν, κάτι που μέχρι σήμερα για εκείνους εθεωρείτο αδιανόητο. Ακόμη και άνθρωποι που για χρόνια ήσαν εντελώς τυφλοί, τώρα μπορούν και διακρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις.
.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενώ 1 στους 10 ανθρώπους άνω των 55 πάσχει από κηλιδώδη εκφυλισµό, μία ασθένεια των µατιών που προκαλεί µόνιµη απώλεια της κεντρικής όρασης. Και στις δύο περιπτώσεις, το βιονικό μάτι αναμένεται να αποδειχθεί σωτήριο.
.
Η πλήρης εφαρμογή της επαναστατικής εφεύρεσης Argus II -όπως ονομάζεται- αναμέται το λιγότερο σε έναν χρόνο από σήμερα.
.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στην σελίδα του sky news (εδώ)
.
.
*
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: