Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Λίγο ακόμα φως στη μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια»

.
"H σκοτεινή ενέργεια είναι πράγματι η κοσμολογική σταθερά".
O Άλμπερτ Αϊνστάιν τελικά επιβεβαιώνεται.
.
Νέες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι η μυστηριώδης δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος.
.
Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας ήρθαν το 1998, όταν οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι η διόγκωση του Σύμπαντος επιταχύνεται με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τις γνωστές δυνάμεις: αν δεν υπήρχε κάποια άγνωστη δύναμη που απωθεί την ύλη, η ελκτική δύναμη της βαρύτητα θα επιβράδυνε τη διαστολή του Σύμπαντος και ίσως θα μπορούσε τελικά να τη σταματήσει ή και να την αντιστρέψει.
.
Η απάντηση βρίσκεται στη μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια, μια απωστική δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και σχετίζεται με τη λεγόμενη «κοσμολογική σταθερά» που είχε προτείνει ο Αϊνστάιν στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.
.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια είναι η φύση της σκοτεινής ενέργειας, γνωρίζουν όμως ότι εμπεριέχεται μέσα στο ίδιο το «τίποτα» του κενού του Διαστήματος.
.
Προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επίδραση της σκοτεινής ενέργειας, οι ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στη Μασαχουσέτη πέρασαν χρόνια παρατηρώντας 86 γαλαξιακά σμήνη στο φάσμα των ακτίνων Χ. Επιβεβαίωσαν ότι η πυκνότητά τους είναι μικρότερη από αυτή που θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση τη δράση της βαρύτητας. Κάποια απωστική δύναμη πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξή τους.
.
«Ο συνδυασμός αυτών των δεδομένων μάς δίνει την ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι πράγματι η κοσμολογική σταθερά, ή, με άλλα λόγια, ότι το 'τίποτα' ζυγίζει 'κάτι'» δήλωσε ο Αλεξέι Βικλίνιν, επικεφαλής της νέας μελέτης.
.
«Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, μέχρι στιγμής όμως η θεωρία [της σχετικότητας] του Αϊνστάιν φαίνεται να ισχύει όπως πάντα» πρόσθεσε.
.
Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευτεί στο έγκριτο Astrophysical Journal.
.
Τα νεώτερα αυτά στοιχεία ίσως ανοίξουν το δρόμο για την κατανόηση της προέλευσης της σκοτεινής ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής υλοενέργειας (το άθροισμα της μάζας και της ενέργειας) του Σύμπαντος. Η κανονική ύλη καλύπτει μόλις το 5%, ενώ ένα 20% αντιστοιχεί στην αόρατη και εξίσου μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη».
.
Αν και δεν κατανοούν ακόμα τη φύση της, οι αστρονόμοι είναι σε θέση να προβλέψουν ότι η σκοτεινή ενέργεια θα συνεχίσει να διογκώνει το Σύμπαν μέχρι το σημείο που κανένας γαλαξίας, εκτός από τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας, δεν θα είναι πια ορατός από τη Γη.
.
Ορισμένοι μάλιστα φυσικοί προβλέπουν ότι αυτή η διαστολή να συνεχιστεί μέχρι που ο χωροχρόνος θα σπάσει σε κομμάτια, τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα ως μικρά επιμέρους σύμπαντα.
.
Πηγή: "in.gr"- Associated Press
Σχετικά άρθρα:
.
~~~~~
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: