Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Ξετυλίγοντας τον κοσμικό ιστό

. .
PATHFINDER - 14.01.08
.
.
Το σύμπαν μας βρίσκεται μέσα στην αταξία ενός κολοσσιαίου «κοσμικού ιστού» γαλαξιών που κρατείται ενωμένο από την αόρατη «σκοτεινή ύλη. Θα μας βοηθήσουν οι μελλοντικές παρατηρήσεις να ξετυλίξουμε τη δομή αυτού του σκοτεινού σύμπαντος;

Αν και η βασική αυτή δομή έχει εξιχνιαστεί, οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι η κατανόηση σε βάθος αυτού του συστήματος απαιτεί περισσότερο χρόνο, παρατηρήσεις, καλύτερές υπολογιστικές δυνατότητες και ακόμα περισσότερη τύχη.

«Όταν παρατηρούμε μέσα από ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, η πραγματικότητα του κοσμικού ιστού έρχεται κατά πάνω μας με ορμή διότι αντικρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένοι οι γαλαξίες,» σχολιάζει ο Rodrigo Ibata, αστρονόμος από το Observatoire Astronomique de Strasbourg στη Γαλλία.

«Διαθέτουμε ξεκάθαρες ενδείξεις για την ύπαρξη του κοσμικού ιστού, όμως υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που αγνοούμε.»

Ο Ibata εξηγεί ότι τα νήματα του κοσμικού ιστού συγκρατούνται από τη σκοτεινή ύλη, μια αόρατη ύλη που αποτελεί σχεδόν το 85% του σύμπαντος.

«Είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη η εξέταση ενός φαινομένου που δεν είναι ορατό, έτσι η σκοτεινή ύλη καθιστά την κατανόηση του κοσμικού ιστού εξαιρετικά δύσκολη,» σχολιάζει ο Ibata.

Ο Ibata και άλλοι επιστήμονες δημοσίευσαν μια λεπτομερή αναφορά με μερικά από τα μυστήρια του κοσμικού ιστού, την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Science.
.
Διαγαλαξιακοί δρόμοι

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κοσμικός ιστός συγκεντρώνει τους γαλαξίες, τα αέρια και την σκοτεινή ύλη γύρω από το σύμπαν και σχηματίζει μια διαγαλαξιακή λεωφόρο. Ο Ibata είπε ότι αναζητάει τα ίχνη αυτής της λεωφόρου στη δική μας επουράνια γειτονιά.

Ο Ibata ελπίζει ότι τα νέα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από την αποστολή GAIA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το 2011, θα βοηθήσουν στην συλλογή ενδείξεων για τέτοιου είδους δραστηριότητες κοντά στον γαλαξία μας.

«Όλα τα παραπάνω πρόκειται να αποκτήσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέσα στα επόμενα χρόνια,» σχολιάζει ο Ibata καθώς μέσω της αποστολής θα μετρηθούν οι αποστάσεις και οι μετακινήσεις περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο αστέρων.

Τέτοιου είδους στοιχεία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τον χώρο αλλά και το είδος των κοσμικών ιστών που ξετυλίγονται μέσα στα επουράνια δάση του γαλαξία μας.

Ωστόσο για τη εκμετάλλευση όλων αυτών των δεδομένων που αναμένεται να συλλέξουν οι διαστημικές αποστολές μελλοντικά, ο Ibata αναφέρει ότι η τεχνολογία της υπολογιστικής ισχύος θα πρέπει να συμβαδίζει.

«Εάν καταφέρναμε να συλλέξουμε τώρα κάποια δεδομένα, δεν θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.»

Προσομοιώνοντας το σύμπαν

Ο Claude-Andre Faucher-Giguere, απόφοιτος του τμήματος αστροφυσικής στο Harvard συμφωνεί με όλα τα παραπάνω.

«Χρειαζόμαστε ισχυρούς υπολογιστές για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα αστρονομικά δεδομένα,» σχολιάζει ο Faucher-Giguere. «Μετά από την επεξεργασία των δεδομένων θα πρέπει να καταφέρουμε να μάθουμε κάτι απ' όλα αυτά.»

Ο Faucher-Giguere είπε ότι οι προσομοιώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν αφού θα δώσουν στους επιστήμονες την δυνατότητα της σύγκρισης. Εάν μια προσομοίωση τηρεί κάποιες αρχικές συνθήκες τότε οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή περίπτωση για να εξηγήσουν τι ακριβώς βλέπουν.

Οι εικόνες που έχουμε αυτή τη στιγμή για το σύμπαν βασίζονται κυρίως στο οπτικό φως, σχολιάζει ο Faucher-Giguere, όμως τα νέα διαστημικά παρατηρητήρια θα εισχωρήσουν στο σύμπαν σε μήκη κύματος όπως τα υπέρυθρα και τα ραδιοκύματα.

«Θα χρειαστούμε νέες καλύτερες προσομοιώσεις έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα τα οποία δεν έχουμε μάθει ακόμα να αναλύουμε. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι διαφορετικά δεν θα γνωρίζουμε τι ακριβώς ψάχνουμε,» τονίζει ο Faucher-Giguere.

Ο Faucher-Giguere ελπίζει στην συνεργασία των αστρονόμων με τους πολιτικούς παράγοντες έτσι ώστε να αποσπαστούν όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται σχετικά με το σύμπαν μας.

Η Αστρονομία λοιπόν πραγματοποιεί πρόοδο με τη βοήθεια των παρατηρήσεων όμως για να χρησιμοποιηθούν και να ανοιχτεί ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν, θα πρέπει να συνεχίσουμε με την έρευνα.
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: