Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Αποκωδικοποιώντας την ανθρώπινη σκέψη

.
Επιστήμονες σήμερα ισχυρίζονται ότι μια νέα συσκευή, η οποία θα αποκαλύπτει τι ακριβώς βλέπουμε, αποκωδικοποιώντας την ανθρώπινη εγκεφαλική δραστηριότητα, πολύ σύντομα θα είναι πραγματικότητα!
.
.
Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ανέπτυξαν έναν σύνθετο τρόπο εξαγωγής των οπτικών ερεθισμάτων από τα εγκεφαλικά σήματα μέσω ενός υπολογιστικού μοντέλου.
.
Το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί δεδομένα Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) και αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες που προέρχονται από τον οπτικό φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου, το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων.
.
«Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας έχει πραγματοποιηθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που παρατηρείται μέσω της Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού,» σχολιάζει ο Kay Kendrick, συνεργάτης της έρευνας. «Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι πολύ σύντομα θα είναι εφικτή η αναδόμηση των οπτικών μας εμπειριών μέσω της εγκεφαλικής δραστηριότητας.»
.
Πολύπλοκες εικόνες
.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέθοδος της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού μπορεί να διακρίνει δραστηριότητες που σχετίζεται με την απεικόνιση διαφορετικών εικόνων.
.
Παρόλα αυτά, έως σήμερα έχουν αναγνωριστεί μόνο βασικές εικόνες, που συγκαταλέγονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως ένα πρόσωπο ή ένα άλογο. Η όλη διαδικασία εξαρτάται επίσης από την προγενέστερη γνώση μας για τη σχετική εγκεφαλική δραστηριότητα.
.
Σήμερα η ερευνητική ομάδα από την Καλιφόρνια αποδεικνύει ότι η απεικόνιση του εγκεφάλου μπορεί να αποκαλύψει πολύ πιο πολύπλοκες εικόνες, χωρίς προγενέστερη γνώση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
.
Οι επιστήμονες αρχικά χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής απεικόνισης για να μετρήσουν τη δραστηριότητα του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου ατόμων τα οποία παρατήρησαν περισσότερες από χίλιες εικόνες. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα υπολογιστικό μοντέλο και να «εκπαιδεύσουν» τον αποκωδικοποιητή ώστε να αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο οπτικός φλοιός του κάθε ατόμου.
.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν σε τυχαία σειρά πάνω από 100 νέες εικόνες. Βασιζόμενοι σε πρότυπα που αναγνωρίστηκαν από τα πρώτα δεδομένα της μαγνητικής απεικόνισης, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να προβλέψει επιτυχώς κάθε εικόνα.
.
Διαβάζοντας τα όνειρα...
.
«Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας πρόκειται να φέρουν την επανάσταση στον τομέα της οπτικής αντίληψης και πιθανότατα στον τομέα της αποκωδικοποίησης των μηχανικών αντιδράσεων,» αναφέρει ο John-Dylan Haynes από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στη Λειψία της Γερμανίας.
.
Όπως αναφέρει ο Haynes, η μελέτη υπαινίσσεται επίσης ότι οι επιστήμονες κάποια μέρα θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα όνειρα, τις αναμνήσεις και τη φαντασία μας, σε περίπτωση που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα όνειρα με τρόπο ανάλογο με αυτόν των οπτικών ερεθισμάτων. «Η πολυπλοκότητα της έρευνας έγκειται στην δυσκολία της δημιουργίας μοντέλων για διαφορετικούς τύπους πολύπλοκων σκέψεων, όπως οι αναμνήσεις και οι προθέσεις,» λέει χαρακτηριστικά ο Haynes.
.
Πηγή: New Scientist (Pathfinder)
.
.
.
.
*
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: